15 Jun 2013
Proză Scurtă

Undeva am greșit

Se uită în trecut ca într-un sac aproape gol în care știi că mai sunt două-trei lucruri pentru care îți bagi mâna până la cot și o rotești în speranța că vei apuca ceva. Ai putea răsturna efectiv sacul, dar tot speri că vei scoate exact lucrul de care ai nevoie. Răspunsurile, pe măsură ce trece timpul, devin o confirmare a tristeții care te tot macină și nu știi ce e. Și când tristețea e confirmată nu mai vrei să te întrebi de ce, ci doar, până când.

Femeia plânse o vreme într-o liniște deplină. Plânse și după ce lacrimile nu mai curseră. Nu de milă, nu de ciudă, nu de neputință, ci pentru că se stivuiseră în așteptare prea multe lacrimi. Mintea trebuia să dea la o parte lacrimile ca să vadă ce-are de gând inima, iar inima, era mai pitită ca niciodată. Când veni momentul decisiv femeia o întrebă:
- iubești?
- iubesc, dar…
- dar ce?
- undeva am greșit…
- nu contează asta, iubești.
- poate nu contează, dar…
- dar ce?
- undeva am greșit, ți-am spus!
- adică iubești greșit?
- nu există a iubi corect sau greșit…
- dar ce înseamnă a greși atunci?
- că undeva, cândva, ceva s-a întâmplat altfel decât trebuia…
- și?
- și chiar dacă am ajuns în același punct, n-am ajuns cum a trebuit, ci cum s-a nimerit…
- aha. și ce e de făcut acum?
- nimic.
- ce vrei să fac eu?
- nimic.
- ce-ar putea să se schimbe?
- nimic.
- atunci… e ca și cum nu ar fi existat nici o greșeală, nu?
- da și nu. da pentru că suntem deja în punctul ăsta, nu pentru că știu…
- … că undeva s-a greșit.
- exact!
- fie! atunci te exonerez, te eliberez, te oblig să crezi că aici e punctul zero
- nu poți face asta!
- de ce nu?
- pentru că aș știi că s-a intervenit, că nu-i mersul lucrurilor
- dar ce înseamnă mersul lucrurilor?
- să… nu-ți pot explica… dar știu când e firesc și când nu, când…

Se așternu tăcerea. Femeia îl chemă dinaintea ochilor pe bărbatul la care se gândea. Îi mângâie imaginar tâmplele, părul. Îi mărturisi cât e de tristă și că această tristețe e cu mult diferită de tot ce cunoaște el. Că e o tristețe confirmată de faptul că undeva s-a greșit, că nimic nu mai poate fi schimbat, că nu sunt soluții, că nu există decizii, că adevărul e de-acum o condamnare perpetuă a prezentului. Nu mai știu ce să-i spună, monologul era prea greu de continuat.

- ești nefericită?
- nu.
- fericită?
- nici.
- și e vina mea?
- nu, nu e vorba de vină…
- dar despre ce e vorba?
- … că undeva s-a greșit, eu trebuie să fi greșit… nu știu cum sau ce mai exact
- păi și când afli?
- niciodată dragul meu, nu mai pot afla nimic de-acum…
- adică e o situație imposibilă?
- ceva de genul…
- eu nu cred, dar fie! eu oricum nu înțeleg nimic.
- știu. e mai bine așa. de fapt, uită. uită tot! eu nu ți-am vorbit azi, a fost ceva…
- absurd?
- da, absurd.
- mie-mi convine.

Femeia se așeză la geam. Afară ploua mărunt, urmări cu privirea un cuplu ascuns de umbrelă. Așa era și iubirea ei, ascunsă sub o umbrelă, dependentă de o umbrelă, speriată de ploaie, de niște picături de apă, în esență, neînsemnate. Tristețea o copleși întru-totul căci își aminti vorba unei prietene: va veni o vreme când nu vei mai știi dacă ceea ce simți e iubire sau nu și să te ferească sfântul de luciditate în momentul acela! Până atunci ai tot timpul din lume să înveți să te minți. Zâmbise atunci, acum nu.

Ridică sacul cu de toate ale trecutului, și-l răsturnă, și-l scutură, și-l simți ușor cum nu mai fusese niciodată. Abia când privi în jur înțelese că a greșit dintr-o pripită, dar lacomă iubire de sine. Pe care a devorat-o și căreia i-a dat mai apoi un chip de bărbat pe care l-a tras aproape, și-a încolăcit mâna pe după a lui și l-a învățat cadența mersului în doi sub o singură umbrelă. Îi privi chipul – putea fi al oricui altul – și simți cum i se sfâșie inima, cum din piept se desprinse urletul pe care de-atâta vreme îl ținuse captiv în tăcere: nuuu… nuuu și eu!…


Montreal, 12 iunie 2013


7 comentarii

 • 19 June 2013 @ 03:57
  Mik spune:

  Cu toţii greşim cândva, undeva, cumva. Cu puţin noroc, uneori ne dăm seama unde şi ce am greşit. Alteori, însă, nu vom şti niciodată. Şi poate e mai bine aşa.
  De fapt, când ştii cu adevărat că ai greşit? Atunci când eşti nefericit. Şi nici măcar atunci.
  :)

  • 19 June 2013 @ 09:16
   Claudia spune:

   Cand esti nefericit crezi ca ai gresit undeva.
   Cand esti fericit crezi ca orice greseala ai fi facut s-a putut trece peste.
   Cand esti lucid, nu mai crezi nimic: stii.

   • 19 June 2013 @ 16:00
    Mik spune:

    Am vazut azi ceva interesant. Suna cam asa: ‘cei care nu invata din greseli, sunt condamnati sa le repete’. Inca nu mi-am dat seama daca sunt de acord sau nu. :)

   • 19 June 2013 @ 16:04
    Claudia spune:

    Nu stiu daca condamnati, dar tentati sigur sunt pentru ca avem tendinta de a “repara” sau de a profita de o noua sansa pentru a ne reabilita greseala anterioara. Daca n-ai invatat nimic din ea… atunci ai toate sansele sa gresesti din nou. Dar depinde de tipul greselii: daca tine de minte sau de inima.

 • 22 July 2013 @ 14:05
  Ren spune:

  Ah ce subiect…despre greseli am sporovait cu Zen ieri la o pauza de cafea in timp ce vizitam centrul orasului unde suntem acum.

  Ce te faci cand gresesti iremediabil?!?! Nu mai repeti greseala, dar nici de reperat n-ai ce-i mai face….
  Greselile sunt de fapt niste decizii, ce in timp le catalogam ca bune sau gresite, ca mereu avem tendinta de a gasi un tzap vinovat.
  Si mai e ceva…ptr mine nu-i deloc o greseala asa cum tu ai perceput-o. E complicat…iar legat de iubire, labirintul ei pare sa n-aiba iesire, ori greseala….iubirea se consuma doar.

  • 22 July 2013 @ 15:54
   Claudia spune:

   În dialogurile de genul acesta femeie-bărbat, bărbatul crede că are o implicare când de fapt nu există una. Femeia se descoperă pe sine în dialogurile pe care prea puțin le poate avea cu ea însăși. Momentele de luciditate sunt rare și dureroase de unde și drama.
   Iubirea, fie că se consumă, fie că nu, fie că stă sub semnul unei greșeli, pentru o anume concluzie incomodă vine mereu un timp. Și-atunci să te ții…

 • 22 July 2013 @ 17:50
  Ren spune:

  Concluziile incomode aduc furtuna :)) S-apoi dupa furtuna ce soare frumos straluceste pe alabastru’ cerului!

  ———–
  Si totusi, pe cand o carte?!

Lasă un comentariu